вторник, 1 декември 2009 г.

Манастира Св Архангели край Чемил ,Кападокия



На около два километра на юг от селото Чемилкьой /Cemilkoy/ , отиваме на манастира на Св Архангели или по-известен като Кешлик /Keslik monastery/

На пътя има табелка ,която ни отвежда по тясно прашно пътче,но достатачно широко за да мине автобус до мястото на манастира,чиито главни здания са разположени във внушителна скала ...



Покрай манастира живее семейството на пазача ,което обработва тук таме по някое парче земя и между другото мъжът държи ключа от църквата и отваря на случайно заблудени туристикато нас ...



Израза "случайно заблуден" е точен, щото на това място не ходят групи ,или поне не толкова големи като нашата ...


50-тина ентусиазирани булгар кяфири ,създадоха суматоха ,вследствие на което жените и децата са изпокриха по дупките ,а мустаците на пазача подозрително настръхнаха ,докато не взема паричките от билетчетата на всички ни ,което пък го прати точно в противоположното психологическо състояние ,на опиянение ...


и като са лепна за нас ,и като взе да ръкомаха и обяснява ... бе викам ... махай се ве ,от тебе не моа една снимка да направя ... ама той не ... седи и лалосва ,колко уникална и колко фантастична е ,и природата ,и аеретен манастира със фреските ...Хубав човек :)


Манастирът се състои от църква, параклис, магерница и други помещения, всички издълбани в скалите наоколо.


Главната манастирска църква ,посветена вероятно на Св Архангели е използвана от месното население до 1923 год. ,когато месните християни са разменени с мюсюллманско население от континентална Гърция ,врезултат от Гръцко-Турската война и последващият я договор за размяна на население между Турция и Гърция.
Така че обликът на църквата ,дошъл до наши дни е резултат от няколко етапа на изграждане и оформяне през близо хилядолетното и съществуване.
Църквата в сегашния си вид има два кораба или нефа, всеки от които завършващ на изток с една апсида.
Корабите на храма са свързани с неправилно оформен проход между тях ,над който се извисява купол сторотелно оформен в скалата.


От запад църквата се разширява с притвор с вход от южната страна.Част от притвора е оформена от зидария ,вероятно през някоя от поравките през 19 - ти век.



Църквата е построена в три етапа: първо самостоятелен параклис с малък притвор,който сега представлява южния кораб на храма, после втори еднокорабен параклис от север и разширяване на притвора и накрая купола и прохода между двата нефа.

Вътре е тъмница ,а присъствието на пазача ме отказа от ползването на светкавици и затова качеството на снимките не е кой знае какво, но ... все е нещо ... важното е че снимането е разрешено !



Кофти ,че фреските са покрити със вековен слой сажди от свещите и църковните кандила и много много не се и виждат, поне докато очите не привикнат с тъмнината ... дано няяякога да ги изчистят ...










Манастирът е от единадесети век, с фрески, вариращи от тогава до тринадесети и четиринадесети век,а някои датиращи и от деветнадесети век.



Прави впечатление магерницата на манастира ,която е сред най-големите запазени стопански помещения в Кападокия





Параклисът ,за който в литературата се твърди че е посветен на Св Стефан ,/но за това всъщност няма никакви податки/ ,е на неголямо разстояние от църквата Св Архангели.



Това е еднокорабна сграда, с плосък таван и една апсида.Вътре е изографисан с фрескоживопис,също работена в няколко различни фази.


Повечето от украсата е цветя и листа, но има и редица фигурални елементи, сред които това, което се смята, че е Причастие на апостолите (Южна стена), Благовещение (стена на север), един светец с нимб(източната стена) и фигурата на Христос, с лъв в краката му (западния край на южната стена).






Църквата е от иконоборческия период, като съм срещал датировки в 7 та до 9 век ,която за мен е по-вероятната ... също така е възможно да се датира и в годините на изграждането на главния манастирски храм ,но това са свободни съчинения :)
Датировката на параклиса според Спиро Костоф е между 700 - 850 год. (1)


По пода на параклиса има няколко плитко изсечени гробни камери.Гробни камери със засводена конструкция има по цялата северна стена ... прецизната им изработка както и разположението им в наоса на параклиса ,сочат че може би са принадлежали на висши духовници.



На север от гореспоменатия параклис в същата скала има още един комплекс от църква на два етажа ,като долния вероятно е бил предназначен за крипта-костница.


Сега пода е пропаднал но можем да видим ,че църквата представлява прецизно изпълнено и масивно здание ... навсякъде където четох този комплекс е пропуснат и за него не мога да кажа нищо ... мога само да покажа на няколкото снимки ,които направих в бързината ...


Прави впечатление наличието на засводени гробни камери ,също като при параклиса Св Стефан ,но също така има и незасводени а с правоъгълна форма




1.Spiro Kostof ,Caves of God: The Monastic Environment of Byzantine Cappadocia, November 1978 ,(p.88,89,90,286)

п.с.
Част от снимковия материал ми беше предоставен от Силвия Балташка ,за което много и благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар