събота, 9 януари 2010 г.

Църквата Св Йоан Предтеча в Асеновград
Параклисът "Св. Йоан Предтеча" или както е известен сред жителите на града "Св Ян" ,е разположен в западните покрайнини на Асеновград, и е живописно кацнал на непристъпна отвесна скала.Произхода му се датира различно ... от към XI до XIII - XIV век и се определя основно по архитектурните му белези. Приет е за параклис, но е по-скоро църква със своите големи размери (дължина - 8м, широчина - 5,5м и височина около 5 метра). Еднокорабна, с тристенна абсида сграда, без нартекс.Градежа е от ломени камъни, редуващи се с тухлени пояси.Фасадата е украсена с псевдоконструктивни слепи арки.


По строеж прилича изключително много на църквата при Асеновата крепост


,Бакуриановата метошка църква Св Георги


и Костницата при Бачковския манастир


При всичките,изброени по-горе и показани на снимките ,които се и намират в радиус от 5 км, виждаме тези редуващи се тухлени с каменни пояси, по ъглите - бигор зидан с хоросан, "псевдоконструктивни" ниши по фасадата, пода който е от четвъртити тухли и т. н.

Има само едно различие, което е характерно само за параклиса - шест процепа високо на севрната стена, наподобяващи бойници, които в случай на нужда са помагали тази богослужебна сграда да се превърне в истинска крепост.Сигурно заради тях го наричат още и "Бойницата" ...


Декориран е с по пет слепи арки на северната и южната стена и с три дълбоки арки от запад. Абсидата отвън има тристенна форма и три малки прозорчета. Дебелината на стените е 1 метър. Те са инкрустирани с негледжосани тръбички за акустика.

Преди 800 години "св. Ян" е бил крепостна църква в калето "св. Йоан Предтеча" и заедно с крепостта "св. Архангел Михаил" е защитавала Станимака от север.

Според арх. Стоилов по значимост е равностоен на Асеновата крепост и на цървата в нея.


Дълги години храмът е задоволявал богослужебните нужди на града, но явно в края на XVIII или началото на XIX век е полуразрушен. Най-вероятно това става по време на кърджалийските нападения. Възстановен е непосредствено след това с променена горна част и дървена покривна конструкция, която беше заменена по време на последните реставрационни работи. Достигналото до нас изписване на иконостаса и нишите е от това време. Най-добре запазен е градежът на олтара. Първичното изписване, сигурно в лошо състояние тогава е било покрито с непрекъснат слой мазилка.
Цялостно и задълбочено проучване на храма не е правено. Направено е подробно архитектурно заснемане през 1983 година, като стените на наоса са сондирани за предполагаемо изписване и с изследователски намерения.


Храмът "се. Йоан Предтеча" е отворен за посещения всяка събота от 14 до 16 часа.
В енорията на храм "св. Георги Метошки".... Ако пък е затворено ,което е много вероятно ,в музея ,който е на центъра ,попитайте упорито и вероятно ще ви кажат телефона на Надя Пелева ,която ще ви посрещне и отвори църквата ... ама все едно не го знаете от мен ;)


От средновековната стенописна украса на храма ,до нас са достигнали само две сцени - на Св Йоан Кръстител в ниша на южната стена и Срещата на Мария с Елисавета ,също на южната стена в във втория регистър ,зад преградата на сега несъществуващия иконостас ,датирани по стилови особености в 14 век...


Други останки от стенописи няма ,тези са открити през 2002 година и са реставрирани.Има още 3 изображения от 19 век ,на Богородица и Христос върху колоните на олтара ,но тях не ги снимах.... е ,всъщност Христос се вижда на две - три от снимките ;)


Всъщност третата фреска е и свалена ,била е също на Св Йоан Кръстител ,и е била изрисувана върху средновековното изображение ,и при реставрацията е открито това ....
за наш късмет


Сега фреската от 19 век на Йоан Кръстител е в музея до Св Георги в кв. Амбелино ,също хубава църква ,който иска може да го види тамЛтература и източници :
1 Грабар А. ГНМ 1920,с 55 /Датира храма в XIV век/
2.Мавродинов Н. "Еднокорабната и кръстовидната църква по българските земи до края на 14 век" 1931 г стр 12-14 /Датира храма в XIII век/
3.Мавродинов Н. "Старобългарското изкуство XI - XIII век" 1966г стр 30.
4.Бояджиев Ст "Църквата Св Йоан Предтеча в Асеновград" ИБМ ,1 ,1969, стр 155 - 167
5.Николова Бистра "Православните църкви в българското средновековие IX-XIV век" Акад. издателство проф.Марин Дринов ,2002,стр 74
6.Исторически сайт на Асеновград

1 коментар:

  1. Ново и непознато за мен, благодаря, много интересно, но много малко :((

    ОтговорИзтриване