неделя, 10 януари 2010 г.

Средновековния град Хоталич край Севлиево



На около 6-7 км от съвременно Севлиево ,на естествено укрепено възвишение над р. Росица се намират руините на средновековната крепост на град Хотел


... самият град се е намирал на естествената тераса южно под крепостта
,където са разкрити множество основи на сгради с различно предназначение, както и две църкви с различни периоди на градеж и преправки.
До крепостта от Севлиево се стига лесно ... тук-там има табели ,а черен път ... повтарям ... черен , води до полянка на същата тази тераса ,където са експонираните основи от сградите на някогашния град ... оттам по пътечка се катерите до крепостта за около 20 минути ... има и път за кола вдясно ,на около километър преди поляната но той е още по- черен ... някога имаше табелка "за цитаделата" ... сега не знам дали я има :)


Няма да е лошо от общината да се замислят за пътя ... все пак туризъм не се прави с изорани кални черни пътища ,водещи до четири камъка накръст и табела със схема ... време е някой вмирисани на мухъл концепции да се попреразгледат и да се премине към реставрация както в белите ,нормални държави, където като заведеш децата ти да видят крепост те ще видят точно това ... а не ,трънаци ,шубраци,табели и пожелания ... та така ... пак се отплеснах ,ама ма е яд какво да направя ...


Единствения открит досега средновековен извор ,за града е един от надписите върху камък ,открити в Батошевския манастир Успение на Пресвета Богородица


Надписа е публикуван от Кацев Бурски в София. По време на бомбардировките през Втората световна война случайно се запазило тефтерчето на откривателя, в което той го прерисувал. Близките му го предоставят на Никола Ковачев, а той през 1959 г. публикува текста.

В него четем:
„Съгради този храм Гено от Хотел и Петър от Търнов лято 67...“ ...


Името на средновековното селище Хотел е старинно славянско лично име. Вероятно названието на средновековния град е на името на страейшина, управител, княз или болярин Хотел.По-късно чрез наставка "ец" е субстантивирало в Хотелец. Названието "Хотелец" според фонечичните закони на турския език правилно се предава като "Хоталич" ...



Дълго време не се е знаело къде точно е местонахождението на изчезналия с времето град Хотел, означаван в турските документи като нахия Хоталич....

Опити за идентификация са правени с крепостта край село Градница,или по-популярната с името "Пречиста" ,чиито начин на градеж много наподобява този на Хоталич ,калето край с. Батошево и крепостта Витен на Витата стена по пътя за Габрово...но това според проучвателите са местни болярски замъци с малки поселения около тях и не могат да се идентифицират с Хоталич.


Въпреки всичко тъй като не съм виждал снимки от тези крепости с изключение на Пречиста ТУКедно снимче на Витен в тази публикация ,която също е интересна и е даже по тематиката ... все пак ако някой има някое фото ,моля да ми прати ... ще съм му благодарен :)


Археологът на Историческия музей Симеон Симеонов ,обикалял околностите на Севлиево, наблюдавал, анализирал, и все повече в очите му се набивала обраслата с гора местност "Джевизли бунар" в западния край на Крушевския баир, където високо над стръмния пролом на река Росица сега се белеят стените на старата крепост, потънала сред зеленината на дърветата. "Затова, пише Симеонов, все по-често започнах да обхождам терена на местността "Джевизли бунар", където при засаждане на орехи се разкриват гробове с много стъклени гривни."...Археолога все пак започва разкопки. Това е звездният му миг. Резултатите са смайващи.


Става ясно, че е открит отдавна търсения град Хоталич, предшественикът на Севлиево. Откривател е археологът Симеон Симеонов.


Такъв голям град с крепост, издигната на стратегическо място, единствена охраняваща пътя, навлизащ в Севлиевското поле от север, заемаща централно място спрямо крепостите, разположени на север и юг, стояща между средновековните градове Търново и Ловеч, и най-близо до днешния град, може да бъде само Хоталич - административен център на района през средновековието и Севлиевска кааза в турското административно устройство.


Ето и схема на разкритите участъци до момента ...


Стените са градени от обработени камъни, споявани с хоросан. Имат ширина два метра и запазена височина на места до три метра. На билото се е издигала четиристенна кула, от която се е поддържала визуална връзка с другите крепости в района.


На източната стена има два входа за влизане в крепостта. Главният е имал квадратна кула и носи белезите на по-късни преправки.


Западната стена имала също две порти. Главна - за пешеходци и конници и външна - за превозни средства с ширина три метра.




Във вътрешността на крепостта са разкрити болярското жилище, църква, и няколко жилищни сгради.


Средновековния Хотел е една от най-големите крепости ,откривани в България ,с площ от над 15 декара.Самата цитадела е била също гъсто застроена.

Северната стена е най-добре запазена и може да се проследи на около 80 метра ,като входа за пешеходци е бил разположен високо ,а подстъпа е ставал вероятно по дървена стълба ... охраняван е бил от масивна вътрешна кула


На южния слънчев скат, извън крепостните стени, е разкрит външен град (или подградие). От своя страна той също е защитен с каменна стена, градена с кал и широка един метър.


Перпендикулярно към нея са се спускали други три стени, които разделят града на четири подградия или квартала. Двата крайни - източен и западен са по-големи по площ, с повече жилищни сгради и има и църкви в тях.


Разкритите досега близо сто добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи свидетелстват за един интензивен поселищен живот през средновековието до към края на 17-ти век.


За повече инфо тези които се интересуват може да посетите сайта на Хоталич ТУК .
Също така и сайта Хоталич - градът-крепост край Севлиево

3 коментара:

  1. Според мен Хоталич изобщо не е до Севлиево, а на съвсем друго място. Ще публикувам доказателствата.

    ОтговорИзтриване
  2. Със сигурност ще е интересно на всички изкушени от историята да прочетат публикацията !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм на същото мнение като Архиман!

    ОтговорИзтриване