петък, 22 януари 2010 г.

Църквата Св Георги във Велико Търново




Църквата “Св. Георги” е разположена в източното подножие на крепостта Трапезица ,в т.н. Асенова Махала, близо до храма Св Димитър ,на улицата която води към нея ,но понеже не се вижда ,и най-често хората я пропускат.

Пътя за Арбанаси и Горна Оряховица минава точно над църквата ,която отдалеч изглежда все едно е забита в него :)

Пропускат я и поради още една необяснима причина ... това е една от най-незадоволително изследвани късносредновековни паметници изобщо по нашите земи ,и никой не я знае ... и никой не е чувал за нея ...

Верно ,че присъства във всички сайтове за културно наследство във Търново ,но няма като че ли стремеж да се популяризира или да се въведе в туристическо и научно обръщение...Което е жалко ,защото се намира точно преди прочутата Св Димитър ,но за мен е по-интересна от нея ,главно защото Св Димитър е почти пълна реставрация ,а нашият Св Георти представлява ансамбъл с фрески ,които макар и по-късни от фрагментите във Св Димитър ,са наистина едни от най-добрите за периода ,наравно със тези в близкото Арбанаси ...

И така ,храма посветен на Св Георги Победоносец представлява масивно изградена каменна постройка с размери 10,40 х 5,12 м.

По план черквата е еднокорабна, едноапсидна с притвор от запад и полуцилиндричен свод. Във вида достигнал до наши дни, храмът е изграден в началото на XVII в.

Информация за това се съдържа в ктиторски надпис разположен над входната врата към притвора. Той гласи:

...“Този божествен и пречист храм на светия преславен Великомъченик Георги Победоносец беше издигнат и украсен чрез общото дело и усърдната работа и различните жертви на знатния господин Параскев и Ирина, по времето на архиепископа Гавраил през годината 7124 (1616 г.) Беше започнат на 15 март и завършен на 20 май”...

Важно е да се отбележи, че храмът от 1616 г. издигнат върху основите на църква, която най-вероятно е функционира през столичния период на Търновград.

За по-стар градеж говори значителна част от каменната зидария на църквата, а дебелият зид между прeддверието и останалите помещения доказва първоначалното съществуване на купол, който не е възстановен при преустройството и.


Галерията светци – войни е интересна ,поради факта ,че те са изобразени с въоръжение ...

В притвора на храма е илюстрирана темата “Страшния съд”..

3 коментара:

  1. "Това е една от най-незадоволително изследвани късносредновековни паметници изобщо по нашите земи".

    Не е вярно. Публикувал съм надписите към фреските, които дават доста добра идея за ансамбъла. Вж. Stefanov, Pavel. On the Greek-Bulgarian Art Relations in the 17th Cеntury (Based on Material from St. George's Church in Veliko Tarnovo). - Etudes Balkaniques, 1992, № 1, 86-99.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ,радвам се ,че църквата е била обект на изследователския Ви интерес ,благодаря за библиографията и за коментара ,със сигурност ще го имам предвид занапред!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно място!
    Страхотна публикация! Браво, поздравления и упсехи!
    Редовно чета подобни блогове и винаги намирам интересна, любопитна информация


    🔗 SEO Велико Търново

    ОтговорИзтриване