понеделник, 7 септември 2009 г.

Червената църква в Кападокия

Датират я в VI век и представлява удивително творение на монументалната храмова архитектура ... намира се в една нива край пътя ,близо до градчето Гюзелюрт в Кападокия ... сега кипи труд по реставрацията и социализацията на обекта ... вече са прокарали асфалтов път и предстои укрепване и реконструкция.


Изградена е на предполагаемото място на гроба на Св Григорий Богослов или Св Григорий Назиански ,който заедно със Св. Василий Велики и Св. Григорий Нисийски образуват своеобразното богословско съзвездие на т.н. Трима Кападокийци.


Св. Григорий Богослов бил родом от Арианз при гр. Назианз, Кападокийска област.Син на епископа на Назианз, Григорий и Св. Нона.Като архиепископ ръководил църквата в Константинопол 12 години и се оттеглил отново в Назианз, дето и починал в 390 година на 80 години.

След смъртта му, мощите на светеца са пренесени в Константинопол от император Константин Багрянородни и положени в църквата на Св Апостоли ,където всъщност бил тържествено утвърден за цариградски архиепископ от император Теодосий І (379-395)
на 27 май 380 г., а след това и препотвърден за такъв от Втория Вселенски събор от 381 година, председателстван от него


От там мощите му са пренесени в Рим ,след мародерстването и опоскването на Константинопол при превземането му от кръстоносците на Четвъртия кръстоносен поход През 2004 година папата връща тържествено част от тях и сега тези мощи се съхраняват в Патриаршеската катедрала „Свети Георги“ в квартала „Фенер“ на Истанбул.





Снимките в постинга са авторски със запазени права и са защитени от Закона за авторското право!

Няма коментари:

Публикуване на коментар