понеделник, 18 май 2020 г.

Построена от Ангели




Остров Кипър е истинска благодат, както за любителите на летни почивки, така и за тези, които обичат да обикалят по забележителности, а особено пък за изкушените от паметниците на византийското и поствизантийското изкуство и православното поклонничество!

На територията на острова има не по-малко от 60 църкви със стенописи и мозайки, както от византийския период, така и в това число и тези, повлияни от културата на империята средновековни храмове от времето, когато островът попада под властта на Лузиняните през XII век., и времената след XV век, когато Кипър е продаден на Венецианската република.

Поне 15 от тях са в списъка на Юнеско, а останалите са пръснати из знайни и незнайни кътчета, което е чудесно, за тези които са любопитни към приключения.

Разбира се главните светини, обект на поклонничество са манастирът "Кикос", "Ставровуни", където се съхранява голямо парче от Светият кръст, донесено още от Св. Елена на острова, (за съжаление не допускат жени, а и фотоапарати всъщност), и гроба на Св. Лазар в криптата на едноименната голяма църква в Ларнака...


Днес ще ви запозная с един от най-важните паметници от средновековния период, църквата "Богородица Ангелоктисти" в село Кити, което се намира на десетина километра от Ларнака, един от големите градове в гръцката част, на остров Кипър.

"Богородица Ангелоктисти", или в превод "Построена от ангели", и църквата "Богородица Канакария", са единствените на острова с ранновизантийски мозайки, но докато намиращата се в турската част на острова "Канакария" е безжалостно ограбена от иманяри, а мозайките и свалени и разпродадени в частни колекции на запад, "Ангелоктисти" е съвършено запазена и можем да я видим в цялост.


Всъщност правителството на Кипър успя да си върне голяма част от изнесените незаконно навън мозайки от "Канакария", като към момента са изложени в специално създадена за тях, а и други върнати произведения на изкуството, зала във византийския музей в Никозия, но сега да се върнем към "Богородица Ангелоктисти".

"Построена от ангели" всъщност идва от едно предание, според което, жителите на древния град Китион (сегашна Ларнака), поради честите набези на пирати, решили да се преместят малко по-навътре в сушата, и основали селището Кити. Решили да построят и храм, посветен на Божията Майка, но една вечер строителите видели как ангели преместили основите на строежа, на сегашното място, и от тогава нарекли църквата "Построена от ангели".

Първоначалната църква, построена през V век, имала план на базилика, и дали поради нападенията от арабите към средата на V век, или пък от пожар, изгоряла, като през XI век, е изградена наново в сегашният си кръстокуполен вид.

По късно, по време на франкското владичество били добавени северния, през XII век, и южният, готически параклис с камбанарията през XIV век, построен от рицаря Рение дьо Гибеле, за починалата си съпруга Симон Гуерс, според надписа на надгробния камък вътре.




На камбанарията можем да видим хералдическите символи на Гибеле, с трите лъва на щита, на Лузиняните, и на рицарите хоспиталиери.

По време на реконструкцията и възобновяването на храма в XI век, архитектите запазили и вградили оцелялата от пожара апсида, в новопостроената църква и поради тази причина в момента можем да видим уникалната олтарна мозайка, оцеляла от първата църква.


Мозайката ни представя Богородица, с надпис Света Мария вместо Божия Майка, стояща върху царска позлатена платформа, държаща малкия Христос, в иконографията на "Одигитрия", и фланкирана в дясно от архангел Михаил, и архангел Гавраил, от ляво, поднасящи им кълба, с кръст от горе, символизиращи земното и небесно господство. И всичко това на златен фон...




Впечатление правят крилата на архангелите, които са изобразени като от пера на паун, може би символ на вечен живот ...


Общо взето, изследователите са единодушни, по отношение на датировката на мозайката, като я поставят в VI век.

На едната от колоните можем да видим изображение на Св. Йоан Предтеча, но то е от XIII век.



В северният параклис, посветен на св. Козма и Дамян, в който нямаше как да се влезе има стенописи от различни периоди, от XIV - XVI век.
Едно материалче с изображения можете да видите тук:

http://wwwbisanzioit.blogspot.com/2011/10/panagia-angeloktisti-kiti.html

Достъпа до храма е свободен, работи всеки ден от 09 00 - 17 00, снима се свободно.


Stylianou A, Stylianou J. "The painted churches of Cyprus: Treasures of byzantine art", Second edition, 1997, Leventis foundation, Nicosia, Cyprus.p. 49-51.

Няма коментари:

Публикуване на коментар