сряда, 24 юни 2009 г.

Костадиновия скален манастир

Може би най-интересния скален манастир на Шуменското плато е т.н. "Костадинов манастир", намиращ се на около 3 км северно от с. Осмар. ... Намира се високо, на около 10 метра в живописна скала, завършваща с чудно скално образувание наричано "Окото" ... Добри хорица са спретнали паянтова дървена стълба ,по която се стига до входа на манастира ... Костадиновият манастир е най-големият от скалните манастири манастир на Шуменското плато!
  Прави впечатление прецизната работа на каменоделците, изсекли църквата, както и фрагментите от стенописи, оцелели на тавана .... Карел Шкорпил ,по време на обиколките си е видял, на фрагмента възрастен мъж с бяла брада и нимб ... не е оцелял до днес :(
Църквата е едноапсидна, с дяконион, протезис и умивалник на север.
Добре личат отворите за иконостаса.
Помещението в южната стена до олтара е със следи от жлебове, крепящи някакви етажерки, но с какво предназначение е било няма данни ... може би за съхранение на утвар, други литургични предмети, и богослужебни книги.
  Ето една скица на манастира, по книжката "Скални манастири по Шуменското плато" ... вероятно е по Шкорпил, който е скицирал обителите по платото, по време на обиколките и проучванията си на старините из региона ... До стените на голямото помещение, западно от църквата има изсечен каменен нар, за богомолците, а помещението прави впечатление, че е доста просторно и естествено осветено от прозорчетата, гледащи на юг в скалата! 
Голямото общежитийно помещение е било направено така, че да е лесно да бъде почиствано и измивано, съдейки по издълбания канал, за оттичане на вода, излизащ навън ... Има и една гробна камера, обозначена с ном. 13 на схемата ... Навън в основата на скалата под манастира е локализиран фрагмент от надпис, който аз не видях ,гласящ "ДИВЯ СЕ "... не се знае нито кой се е дивил нито на какво точно но се е удивлявал човека:))))

2 коментара: