петък, 25 септември 2009 г.

Бобошевски манастир Св Димитър


Бобошевския манастир се намира на няколко километра над града до хижа Яна ,като пътя е обозначен с табелки ,така че няма опасност да се загуби човек ... а и винаги може да пита някой от местните ,който да го упъти ... пътя е тесен ,без мантинели и с много завои ,и неподкастрени храсталаци отстрани ,което е доста неприятно ,особено ако ти изскочи някой “безсмъртен” с очукан москвич ,очаткал няколко мастики ... не е като да не се случва ...така че УМНАТА ;)

Църквата е малка ,еднокорабна ,засводена сграда с една абсида е единствената сграда оцеляла от манастира...

Тя е една от трите оцелели късносредновековни църкви на Бобошево ,което заедно със средновековната руина Св Теодор и шедьовърът Св Петка в близкото село Вуково го прави един от малкото градове у нас с толкова оцелели паметници на култовата архитектура и живопис Размерите и са 4,15 м на 2.66 м и височина 5,50 м.Построена е след 1481 г, като през 19 век е добавен и притвора.


Стенописите датират от 1488 г. според надписа над входната врата който гласи :

" + Изволениемь отца и поспешениемь сина и сьвьршение святого духа, сей святи божественни храмъ святаго и славнаго великомученика и мироточьца Христова Димiтрiа потруди и пописа отъ свода иеромонахь Неофiть сь синови си попа Димiтромь и богданомь. Прости ихь Богь. Аминь. въ лето 6996 (1488) вь царя Баязить бега. Обладающе сiе хорьi освещени епископь киръ Иаковъ."Общо взето стенописите не правят впечатление като квалитет и колорит и направо се губят с наивитета си пред тези от другите ни познати паметници от периода ,примерно тези в Кремиковския или старата църква на Драгалевския манастири ...
ама тъй като е един от малкото запазени цели ансамбли от периода ,пък са и реставрирани ,викам си айде нека да му посветим и една темичка пък ... дано да ви хареса
2 коментара:

 1. Стенописите в тази манастирска църква са наистина примитивни, макар и верни на иконографския канон. Например в сцената "Слизане в ада" Христос дърпа само Адам, т.е. върви по схемата отпреди първата половина на ХІV век, когато се въвежда едновременно дърпане на Адам и Ева. Отдавна е доказано, че зографите са от Охрид. Те са рисували и други ансамбли.

  о. Павел
  http://archiman.livejournal.com/

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря ,за коментара !
  Както винаги интересен и насочващ ,за тези които се интересуват по-задълбочено!
  Интересно ми е кои други ансамбли са рисували зографите ,не съм срещал паралели досега като че ли ... или поне не се сещам !?

  ОтговорИзтриване